Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w kl. I b
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania promuje zdrowe żywienie wśród najmłodszych. Upowszechnia dobre nawyki żywieniowe, zaleca regularne spożywanie posiłków i informuję jakie są konsekwencje złej diety. Tego dnia w naszej szkole organizowane były zajęcia o tematyce zdrowego odżywiania i gotowania.
Uczniowie klasy 1b postanowili pokazać jak ważną rolę pełnią owoce i warzywa w codziennej diecie. Zajęcia rozpoczęli od zabawy kartami memory z rysunkami owoców i warzyw. Ćwiczyli spostrzegawczość, pamięć oraz znajomość warzyw i owoców. Dzieci postanowiły pokazać, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem ciągu dnia i należy je wzbogacać owocami i warzywami. Po wspólnym śniadaniu wykonały zabawne zwierzęta z jabłek i marchewkę, które z apetytem z zjadły. Następny etap zajęć, to zabawa w teatr. Dzieci wykonywały kukiełki przedstawiające owoce i warzywa. W grupach przygotowały zabawne rozmówki na temat korzyści płynących z jedzenia warzyw i owoców. Wreszcie zaprezentowały się w teatrzyk. Dzieci z zaangażowaniem wykonywały zaplanowane zajęcia.